4
min read

Vijf redenen om je personeel van lunch te voorzien

Onderzoek toont aan dat samen lunchen een positieve uitwerking heeft op onder anderen productiviteit en werkplezier. Zoek je nog een goede reden om je personeel van een goede lunch te voorzien? Wij geven er vijf.

Nikki Maeve van Reems
April 8, 2021
Share

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van samen lunchen op het werk, zoals door gedragswetenschapper Kniffin namens de Amerikaanse Cornell University* en door Health Enhancement Research Organization (HERO) in samenwerking met Brigham Young University en Center for Health Research**. En hieruit blijkt steeds weer dat het een positieve uitwerking heeft op onder anderen productiviteit en werkplezier. Zoek je nog een goede reden om je personeel van een goede lunch te voorzien? Wij geven er vijf.

1. Change of Scenery

Even snel die boterham naar binnen werken aan je bureau. Het is zo verleidelijk, zeker als er nog stapel werk naar je ligt te staren. Desktop dining – jawel, er is zelfs een term voor - lijkt zo efficiënt, maar niets is minder waar. Non-stop stil zitten of staan op dezelfde plek zonder een break levert uiteindelijk meer stress op en het gebrek aan beweging daardoor is ronduit slecht. Verandering van omgeving, even weg van dat overvolle bureau en de benen strekken doen wonderen. Bovendien blijft het toetsenbord vrij van broodkruimels, ook niet onbelangrijk.

2. Teambuilding

Wist je dat door samen te eten, oxytocine vrijkomt in je lichaam? Het stofje dat ook wel knuffelhormoon wordt genoemd, veroorzaakt een positief gevoel bij sociale contacten. Hoe fijn is het om de avonturen van het afgelopen weekend door te nemen met een collega van die andere afdeling. Elkaar op een informele manier beter te leren kennen. Tijdens de gezamenlijke lunchpauze worden (werk)relaties en een gevoel van saamhorigheid versterkt. Het onderzoek van Kniffin toont aan dat de samenwerking aanzienlijk verbetert wanneer de collegiale banden sterk zijn. En het werkplezier neemt toe. Dat teambuilding-uitje wordt dus overbodig. Hoewel, dat is natuurlijk ook wel erg plezierig op z’n tijd.

3. Re-boost

Dat we daadwerkelijk productiever worden van een lekkere lunch in goed gezelschap, is te zien in de resultaten van het onderzoek door HERO. Het zou om een significante mogelijke stijging van maar liefst 25% gaan! Fijn zo’n boost in de prestaties, maar de lunchpauze is eigenlijk al pure noodzaak om het energielevel op peil te krijgen of te houden en weer een beetje scherp de volgende vergadering in te gaan. En dankzij dat praatje met die ene collega over dat nieuwe project, komen er weer geniale ideeën bovendrijven; de creativiteit wordt ook weer aangewakkerd.

4. Meer gezondheid = minder verzuim

Dat klinkt eigenlijk best logisch. Gezond eten is uiteraard belangrijk en een voorwaarde voor een goede gezondheid. En zoals in de voorgaande punten al besproken, heeft de gezamenlijke lunchpauze ook veel positieve invloed op de innerlijke mens; minder stress, nieuwe energie, meer werkplezier en tevredenheid. Zo zal het voorzien in een verantwoorde lunch echt bijdragen aan een betere lichamelijke en mentale gezondheid van werknemers en zullen zij minder snel uitvallen door ziekte.

5. Juist nu

Ja, het is op z’n minst een behoorlijk uitdagende tijd, deze corona crisis. In sommige bedrijfsruimten kun je een kanon afschieten en werken medewerkers vanuit huis. Soms dagen zonder contact met collega’s. Desktop dining ligt weer op de loer, omdat je toch al aan je eettafel zit. Een nieuwe collega maakt kennis via een zoom-meeting. Enfin, dat thuiswerken is niet echt bevorderlijk voor al die zojuist besproken aspecten. Des te belangrijker om, waar mogelijk, wat extra aandacht te besteden aan de gezondheid, betrokkenheid en tevredenheid van werknemers. Zeker wanneer we het kantoor of werkplek weer mogen betreden met z’n allen. Maar ook in deze thuiswerk situatie zijn er mogelijkheden om lunch aan te bieden en bijvoorbeeld lunchmeetings voor te stellen met wisselende groepjes.Natuurlijk is een werknemer altijd vrij om te doen wat hij wil in zijn lunchpauze en het is daarom geen goed idee een verplichting te maken van samen lunchen. Maar met een heerlijke lunch van Oh My Lunch en een prettige plek om er in gezelschap van te genieten, wordt het natuurlijk onweerstaanbaar. Meer weten over hoe jij heerlijke lunch kan bestellen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag, kijk dan op www.ohmylunch.com of mail direct naar requests.nl@ohmylunch.com

1 (Cornell University, 2015, pp. https://news.cornell.edu/stories/2015/11/groups-eat-together-perform-better-together)

2 (https://journals.lww.com/joem/Abstract/2013/01000/Self_Rated_Job_Performance_and_Absenteeism.3.aspx)


You may also like

Request a call back

Thank you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.